Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/5407068/Voetbal-populair-bij-meisjes.ece

 

Voetbal is héél populair bij meisjes

 

 

meisjesvoetbal

 

 

Zoë (8) heeft haar blonde haren opgestoken in een knotje, boven haar korte broek draagt ze een hemdje met spaghettibandjes: écht een meisje. Maar voetbal vindt ze geweldig. Deze middag trainen de jongste meiden. Gekleed in te grote shirts met de namen van Van Nistelrooy, Huntelaar en Ronaldinho leren ze dribbelen. De KNVB timmert flink aan de weg om meisjes- en vrouwenvoetbal te promoten. Hoewel het aantal voetballende dames stijgt (op dit moment zijn het er 112.681), gaat het nog steeds om slechts 10 procent van het totale aantal voetballers in Nederland. De bond werft daarom op scholen, organiseert vriendinnendagen en sinds een paar jaar is ook gemengd voetbal mogelijk.

 

Voetbalclub DSE uit Etten-Leur doet niet echt speciaal haar best om meiden te werven. “Ze komen vanzelf,” zegt Piet Koevoets van DSE. Door van mond tot mondreclame van andere meiden die vertellen hoe leuk het is. De jongere meiden voetballen gewoon mee met de jongens. Iets verderop in de tienerleeftijd schuiven ze meestal op richting het meidenteam. “Hoewel we er ook drie hadden vorig jaar bij de B en die waren ook meteen het beste. Bij onze D1 (selectieteam jeugd 9 - 11 jaar) zit trouwens ook een meisje.” Aparte meisjesteams zijn er omdat meiden daar volgens Koevoets meestal zelf om vragen. “Maar meiden mogen in principe tot 16, 17 jaar met de jongens voetballen.”

 

Voetbalvereniging Stedeco in Hoornaar (Zuid-Holland) heeft een voetbalacademie voor meisjes. De enige in Nederland. “Bedoeld voor talenten. Jongens die goed zijn, krijgen ook een speciale opleiding bij een club. Voor meisjes was er niets,” vertelt Ronny Stienen, coördinator van de voetbalacademie. Na schooltijd komen de meiden - tussen de 11 en 15 jaar oud - naar de academie. Ze trainen, eten, krijgen een uur om huiswerk te maken en trainen weer. Volgens Stienen voetballen meiden dikwijls beter dan jongens. “Ze denken meer aan het teambelang. Jongens zijn veel egocentrischer. Pas na hun veertiende zijn jongens fysiek sterker dan meisjes. Maar meiden spelen vanaf die leeftijd vooral slim voetbal.”

 

 

 

21 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN