Bron: www.bndestem.nl

 

Vogels vluchten massaal naar de Biesbosch

 

 

grote zilverreiger

 

Grote Zilverreiger

 

 

DRIMMELEN - Tienduizenden vogels bevolken op dit moment De Biesbosch.

 

 

brandganzen

 

Brandganzen

 

 

Ze hebben volgens Staatsbosbeheer de wijk genomen naar het nationale park, omdat ze elders geen kans zien voldoende voedsel bij elkaar te scharrelen. Vele waterwegen, poelen en meren in Nederland zijn dichtgevroren, terwijl de kreken in De Biesbosch nog openliggen.

 

 

 

Smient

 

Smient

 

 

De meest bijzondere soort die zich op dit moment laat zien, is de grote zilverreiger. Een groep van tweehonderd exemplaren is in het nationale park neergestreken. Een uniek gegeven volgens Staatsbosbeheer, omdat volgens de parkbeheerder nog nooit een zo grote groep zilverreigers bij elkaar is geweest. Deze vogels gaan meestal in hun eentje op zoek naar voedsel. In koude periodes zoeken ze elkaar echter op.

 

 

 

roerdomp

 

Roerdomp

(Foto’s: uit Wikipedia)

 

 

Staatsbosbeheer heeft de afgelopen dagen “zelden geziene aantallen” brandganzen (30.000), smienten (15.000) en roerdompen (enkele tientallen) in het natuurgebied gespot. Hoewel het de komende dagen gaat dooien, is de verwachting dat ze nog wel even blijven hangen.

 

 

Zie ook:

 

Drimmelen in beeld

 

 

28 januari 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

30 januari 2010

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/6168078/Dankzij-vorst-recordaantal-vogels-in-Biesbosch.ece

 

Dankzij vorst recordaantal vogels in Biesbosch

 

DRIMMELEN - Er hebben nog nooit eerder zoveel watervogels in De Biesbosch gezeten als deze winter. Staatsbosbeheer schat dat het er meer dan 100.000 zijn, waaronder 30.000 brandganzen en 15.000 smienten. Dat het er zoveel zijn is volgens boswachter Thomas van der Es mede een gevolg van de strenge winter. “Door de stroming bevriest het water in De Biesbosch niet zo gauw. Daar komen watervogels op af uit gebieden waar het water wel bevroren is.” Maar het meest bijzondere is dat er ook ongeveer 200 zilverreigers in De Biesbosch zijn neergestreken. Dit naaste familielid van de blauwe reiger huisde tot nu toe vooral in de Oostvaardersplassen in Flevoland en de Reeuwijkse plassen in Zuid-Holland, maar door de vorst is deze vogel nu ook uitgeweken naar de Biesbosch. “En als ze eenmaal ontdekt hebben dat hier genoeg te eten is, gaan ze niet zo gauw meer weg. We verwachten dan ook dat de zilverreiger een blijvertje is.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN