Vooral kinderen praten tijdens de slaap

 

 

kind-2

 

 

Praten tijdens de slaap kan grappig zijn. Degene die het doet, is meestal niet op de hoogte van al dat onbewust gekeuvel. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle jonge kinderen ‘s nachts de mond niet houdt. Maar ook volwassen durven af en toe te bazelen tijdens hun slaap.

 

Schreeuwen

Praten tijdens de slaap is een parasomnia, een abnormaal gedrag tijdens de slaap. Dat kunnen eenvoudige, mompelende geluiden zijn, maar evengoed lange toespraken. Meestal praten ze met zichzelf, al gebeurt het af en toe dat ze gesprekken lijken te voeren met anderen. Niet enkel op fluistertoon, zo blijkt, schreeuwen kan evengoed.

 

Erfelijk

De helft van alle kinderen tussen 3 en 10 jaar oud voeren gesprekken tijdens de slaap. Een kleiner aantal volwassenen houdt nachtelijke gesprekken in bed. Meisjes praten daarbij net zo vaak als jongens en volgens sommige wetenschappers wordt praten tijdens de slaap doorgegeven in bepaalde families.

 

Ongevaarlijk

Vaak wordt gedacht dat praten tijdens de slaap een gevolg is van dromen. Dat is niet zeker, wetenschappers vragen zich nog steeds af of er een verband bestaat, omdat spreken zich tijdens elke fase in de slaap kan manifesteren. Zeker is dat dergelijke conversaties meestal ongevaarlijk zijn. Slechts in sommige gevallen is het een teken van een meer ernstige slaapstoornis of gezondheidstoestand. Bepaalde medicatie, emotionele stress of koorts kunnen leiden tot praten tijdens de slaap.

 

Slaapstoornis

Praten tijdens de slaap kan ook optreden bij slaapwandelen en nachtelijke eetbuien, waarbij een persoon zelfs eet tijdens de slaap. Wie intense angsten voelt tijdens de slaap, begint te schreeuwen of gewelddadige acties doet, overlegt beter wel met zijn arts.

 

Proeven

Door eenvoudige proeven weet de arts of een slaapstoornis je parten speelt. Meestal vereist praten tijdens de slaap geen behandeling. In het geval van een ernstige slaapstoornis kunnen medische aandoeningen wel een rol spelen en is overleg met de dokter zeker aangewezen.

 

 

 

 

4 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN