Bron: www.bndestem.nl

 

Voormalig hoofdkantoor

De Drie Hoefijzers wordt paleis

voor flexwerkers

 

 

interbrew ceresstraat

 

Het jugendstil-pand van brouwerij De Drie Hoefijzers aan de Ceresstraat

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

BREDA - Het voormalige hoofdkantoor van de brouwerij aan de Ceresstraat in Breda, De Drie Hoefijzers, begint aan een tweede leven. Het monumentale jugendstilpand moet in april ruimte gaan bieden aan 140 flexibele werkplekken. “Offices for You” gaat het kantoorgebouw, dat eigendom is van ondernemer Ron Hartog, exploiteren. Volgens directeur Thijs Taminiau heeft de verhuur van flexplekken de toekomst. Door het gebruik van gezamenlijke faciliteiten, zoals kantoorapparatuur, blijven de kosten voor de gebruikers laag. Door de ondernemers samen te brengen in één gebouw, ontstaan er vaak interessante initiatieven, weet Taminiau uit ervaring. “Offices for You” exploiteert al flexwerkkantoren in Hilversum en Maastricht. In april wordt in Utrecht een derde vestiging geopend.

 

De Drie Hoefijzers wordt met grote zorg gerenoveerd. Schilders zijn minutieus aan het werk in het imposante voormalige kantoor van de brouwerijdirecteur. Notenhouten panelen tegen de muur, een open haard, een machtige jugendstillamp aan het plafond en indrukwekkende glas-in-lood ramen. “Dit ben ik nog nooit tegengekomen. Alles is tot in de puntjes afgewerkt en nog vrijwel intact,” vertelt een van de werklieden. De sporen van de brouwerij zijn overal aanwezig. De drie hoefijzers komen terug in het tegelwerk, de lampen en de haarden. In een kast liggen wat verloren boeken, waaronder “De nieuwe drankwet.” De glaspanelen staan vol met verwijzingen naar het brouwproces. In de hal hangen bijna levensgrote portretten van voormalig directeur Smits Van Waesberghe. Onder zijn borstbeeld is een herdenkingstegel gemetseld: “Den stichter dezer industrie. Ter nagedachtenis. Het dankbaar personeel.”

 

Smits Van Waesberghe liet in 1862 een brouwerij bouwen in de Ceresstraat. Het kantoorpand, ontworpen door het Bredase architectenbureau FP Bilsen en Zoon, is in 1927 in gebruik genomen. “Dit pand geeft de gebruikers een enorme uitstraling,” meent Taminiau. Ondernemers kunnen voor 70 euro per maand in het pand terecht. Daarvoor mogen ze gebruik maken van een werkplek. “Dit is een van de vele mogelijkheden. Ze kunnen ook een maand een eigen kantoor huren of tegen betaling gebruik maken van een vergaderruimte,” vertelt Taminiau. Zijn bedrijf heeft ook een kantoorpand aan de Claudius Prinsenlaan in beheer. Het is een erfenis van Taminiau Business Services dat begin dit jaar failliet ging. “We zijn met de curator in gesprek. Mogelijk wordt het pand verkocht,” aldus Taminiau.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Flexwerker

 

 

4 februari 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 1:

 

5 februari 2010

 

Bron: www.bndestem.nl

 

 

Werk aan De Drie Hoefijzers stop gezet

 

 

31

 

Voormalig hoofdkantoor De Drie Hoefijzers – Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

BREDA - De renovatie van De Drie Hoefijzers, het voormalige hoofdkantoor van de brouwerij in de Ceresstraat in Breda, is donderdag onder dwang van monumentenzorg stop gezet. Volgens de controleurs zijn er illegale bouwwerkzaamheden verricht in een rijksmonument. Er is lambrisering verwijderd, plafonds zijn weggehaald en er is een deur dicht gemetseld. Dit alles zonder noodzakelijke vergunning. Eigenaar Ron Hartog moet het pand in oorspronkelijke staat terug brengen. Hij krijgt 10.000 euro boete voor iedere dag dat er wordt doorgewerkt.

 

Hartog is verrast door het oordeel. “Ik had een bedankje verwacht. De systeemplafonds zijn verwijderd om de oorspronkelijke plafonds zichtbaar te maken. Die lambrisering komt uit de jaren ‘70. We willen de muur in originele staat terug brengen. Die deur is ook van latere datum. We brengen alles terug in originele staat.” Hartog denkt dat het geschil volgende week wordt bijgelegd, zodat hij weer verder kan. In het pand komen 140 flexibele werkplekken.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 2:

 

6 februari 2010

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6201272/Ze-maken-er-iets-moois-van.ece

 

 

“Ze maken er echt iets moois van”

 

 

BREDA - De gemeente Breda eist dat ‘verminkingen’ die volgens haar zijn aangebracht in het oude brouwerijkantoor De Drie Hoefijzers in de Ceresstraat volledig worden hersteld. Het doen van aangifte of het opleggen van dwangsommen om bij eigenaar Ron Hartog herstel af te dwingen, zijn mogelijkheden waarover B en W zich beraden. De gemeente vermoedt namelijk dat een aantal beschadigingen “van zeer recente datum” is en volgens een woordvoerder “kan het haast niet anders dat ze hem zijn aan te rekenen.” Maar ze onderzoekt óók of er ook door eerdere eigenaars, zoals de brouwerij, zonder vergunning wijzigingen zijn aangebracht of beschadigingen zijn aangericht. “Ook in dat geval kijken we of er iets te verhalen is.”

 

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is op de hoogte gebracht. Ook deze dienst betreurt de beschadigingen ernstig en volgt de ontwikkelingen nauwlettend. “Het is ten hemel schreiend wat hier is gebeurd met een parel in het monumentenbestand van onze stad,” zegt een woordvoerder van de gemeente Breda namens burgemeester en wethouders. De gemeente heeft de sloopwerkzaamheden in het pand woensdag stilgelegd. Volgens de gemeente beschikt Hartog (Novari Vastgoed bv) niet over de vereiste bouw- en monumentenvergunningen en was hij dus illegaal bezig. Gaat hij door, dan wordt hem voor elke overtreding een dwangsom van tien mille opgelegd. Volgens de woordvoerder van de gemeente heeft Hartog een aantal binnenmuren op de begane grond gesloopt, verschillende doorgangen dichtgemetseld, originele lambrisering verwijderd en heeft hij op de eerste verdieping oud ambachtelijk stucwerk op rietplafonds gesloopt en vervangen door gipsplaat. De verontwaardiging hierover op het stadskantoor is groot. Hartog handelde volgens de gemeente in strijd met de Woningwet, de Monumentenwet en het Wetboek van strafrecht.

 

Hartog zelf is zich van geen kwaad bewust. Hij wil in het pand 140 flexibele werkplekken creëren. Hartog heeft naar eigen zeggen niets monumentaals verwijderd, “nog geen monumentaal spijkertje.” “Ik zou wel gek zijn. Het is mijn eigen pand en ik wil er iets heel moois van maken. Ik werk dan ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid.” Hij wist naar eigen zeggen niet dat hij voor het verwijderen van de lambrisering en plafonds die hij tot nu toe weghaalde, al een vergunning nodig had. “Zodra je constructief iets gaat doen, heb je een vergunning nodig en ik was en ben ook van plan die aan te vragen, maar hier was ik door verrast. Ook mijn architect was dat.” Jan Laurijssen, oud pr-man van de brouwerij en jarenlang werkzaam in De Drie Hoefijzers, zegt “onder de indruk” te zijn van de zorgvuldige manier waarop Hartog het pand opknapt. “Ze maken er écht iets moois van,” is zijn stellige indruk. Volgens Laurijssen is geen sprake van vernielingen. “De dichtgemetselde doorgang die de gemeente als één van de bewijsstukken in het proces-verbaal fotografeerde, was vroeger óók dicht. De brouwerij had die doorgang open gemaakt,” weet Laurijssen. De gemeente heeft gistermorgen opnieuw onderzoek in het pand ingesteld naar de verrichtte werkzaamheden. Alle aanpassingen zijn in beeld gebracht en worden stuk voor stuk vergeleken met de originele situatie en de mogelijk al door eerdere eigenaars en gebruikers uitgevoerde verbouwingen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 3:

 

4 maart 2010

 

 

Werk nog niet hervat

 

 

BREDA - Ron Hartog, eigenaar van het oude brouwerijkantoor De Drie Hoefijzers in Breda, heeft een restauratie-architect in de arm genomen die een verbouwingsplan gaat opstellen. Dit plan wordt voorgelegd aan de monumentenwacht. Pas als deze rijksinstelling het plan goedkeurt, kan Hartog een bouwaanvraag en monumentenvergunning aanvragen bij de gemeente. Hartog is in januari illegaal begonnen met het opknappen van het pand. In mei zou het kantoor worden heropend voor zo’n 140 flexwerkers, maar op 3 februari werden de werkzaamheden stilgelegd. Hartog beschikt niet over de vereiste bouw- en monumentenvergunning. Daarbij is het pand, volgens de gemeente, verminkt. Doorgangen zijn dichtgemetseld, lambriseringen en ambachtelijk stucwerk zijn verwijderd.

 

De gemeente dreigt met aangifte en een dwangsom, maar de eigenaar is nog niet vervolgd. Onderzoek moet aantonen of de verminkingen zijn aangebracht door Hartog of door de vorige eigenaar (Inbev). Van een strafbaar feit is geen sprake als de bouwkundige aanpassingen voor 2001 zijn uitgevoerd. In dat jaar kreeg het pand de beschermende monumentenstatus. Hartog ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Hij heeft weliswaar plafonds en lambriseringen laten verwijderen, maar deze zijn volgens hem in de jaren ‘70 aangebracht. “Ik wil het pand juist in oorspronkelijke staat terugbrengen,” laat hij weten.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN