Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/6616971/Waar-een-oude-meerpaal-goed-voor-is.ece

 

Waar een oude meerpaal

al niet goed voor is

 

 

image107

 

 

Peter de Koning en zijn kettingzaag hebben een hele klus

aan het verzagen van meerpalen tot schaakstukken.

 

 

STEENBERGEN - Bij het atelier van Peter de Koning aan de Gibsonstraat in Steenbergen viel altijd al wel wat te zien. Was het geen groot uitgevallen penis dan had hij wel een klomp ter grootte van een zeilboot uit hout gezaagd. Maar achteraf is dat peanuts vergeleken bij wat hij nu voor zijn deur heeft staan. Een compleet schaakspel met meer dan manshoge stukken, gezaagd uit afgedankte meerpalen. Nou ja gezaagd... “Het lijkt wel of die meerpalen van ijzer zijn, zo hard is dat hout. Het is ook loodzwaar. Toen ik begon heb ik een nieuwe kettingzaag gekocht, als ik klaar ben kan die meteen de revisie in en ik heb ook al vijf kettingen versleten. Als je twee minuten aan het zagen bent op dit hout is de ketting al roodgloeiend. En vraag me ook niet hoeveel benzine het al heeft gekost. Voor dezelfde hoeveelheid benzine had ik voor 25 jaar kachelhout gezaagd. Na een dag zagen ben ik ook bekaf, maar goed, ik troost me maar met de gedachte dat ik voorlopig niet naar fitness hoef. Er zijn,” zegt De Koning, terwijl hij zijn biceps toont, “zelfs mensen die denken dat ik anabole steroïden slik.”

 

 

 

meerpaal

 

Meerpalen

 

 

De Koning heeft inmiddels 25 van de 32 schaakstukken klaar. De stukken die klaar zijn, staan voor zijn huis opgesteld, precies zoals ze aan het begin van een schaakspel staan dus met de pionnen voorop en daarachter de grote stukken. Voorbijgangers kijken hun ogen uit, zegt De Koning. “Gisteren keek iemand zolang achterom dat hij bijna bij de overbuurman tegen het hek reed.” De Koning moet nog een toren, vier lopers en de koningin en de koning, maar die bewaart hij helemaal tot het laatst. Dat wordt meteen ook het zwaarste stuk en ze zijn al zo zwaar, zelfs een pion weegt al ongeveer zeventig kilogram. Toch heeft De Koning uit overtuiging gekozen voor het tropische hardhout dat vroeger voor meerpalen werd gebruikt. “Zo’n afgedankte meerpaal gaat nog met gemak een mensenleven mee. Het is heel wat duurzamer dan hout van iepenbomen of wilgen. Dat heb ik bij mijn klomp wel gezien. Daar groeiden na een paar jaar al paddenstoelen op.”

 

Het schaakspel moet op 26 juni klaar zijn. Dan komt De Koning ermee naar Bergen op Zoom ter gelegenheid van de viering van het 64-jarig bestaan van de Bergse schaakvereniging BSV. Het komt dan op de Grote Markt te staan en de bedoeling is dat er dan ook echt mee geschaakt wordt. De mensen hoeven niet bang te zijn dat ze zich een breuk tillen aan het verzetten van de stukken. “Er komen wieltjes onder en daarmee zijn ze best makkelijk te verplaatsen. Dat heb ik al uitgeprobeerd,” aldus De Koning. Ook tijdens de Krabbenfoor van eind juli is het schaakspel van De Koning in Bergen op Zoom te zien. Morgen op Koninginnedag zijn een paar stukken echter ook al te zien op de Oranjemarkt in Heerle. De Koning neemt daar ook een onbewerkte meerpaal mee naar toe, die hij ter plekke met de kettingzaag te lijf gaat om te laten zien hoe hij werkt.

 

 

 

Zie ook:

 

Steenbergen in beeld

Heerle in beeld

 

 

29 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN