Waarom haten vrouwen hun schoonmoeders?

 

schoonmoeder-1

 

 

De strijd tussen vrouwen en hun schoonmoeders is zo oud als de straat en voorwerp van menige grap. Maar de vrouwen zelf kunnen er minder vaak mee lachen. Ze vrezen inmenging in hun huishouden, ze worden woedend van de ‘goedbedoelde’ raad en de meeste ruzies gaan over haar. Kortom, veel vrouwen zijn jaloers op hun schoonmoeder: de enige andere vrouw die hun man zo goed kent, al vormt ze geen seksuele bedreiging.

 

Stress & jaloezie

Recent onderzoek toont dan weer hoe diep de spanning tussen de twee vrouwen gaat. Twee derde van de vrouwen rapporteert ongelukkig en gestressed te zijn door de spanning met haar schoonmoeder. Ook beschuldigen ze haar ervan ‘onredelijk jaloers’ te zijn op de liefde tussen het koppel. Ook de schoonmoeders klagen. Dat ze uitgesloten worden in het leven van hun zoon bijvoorbeeld.

 

Perceptie

“Het conflict ontstaat door het (al dan niet terechte) gevoel dat de een de ander bekritiseert of ondermijnt. Daardoor ontstaat een ongemakkelijke sfeer, die soms weinig te maken heeft met de werkelijke houding en veel met de perceptie,” legt psychologe Terri Apter uit. “Zowel de vrouw als de schoonmoeder worstelen om hun status binnen de familie te bereiken of te houden. Elk proberen ze die status te beschermen en voelen ze zich bedreigd door de ander.”

 

Lijdensweg

Apter leefde zich in, in de wereld van vrouwen en schoonmoeder door diepte-interviews en observaties tijdens familiefeestjes. “Het is een tragedie. Dit drijft vrouwen die zoveel gemeenschappelijk hebben uiteen, zodat ze niet kunnen profiteren van elkaars vriendschap. Beide partijen lijden eronder.”

 

 

schoonmoeder-2

 

 

Kritiek

“Elke vrouw veronderstelt dat haar schoonmoeder kritiek zal hebben op haar huishouden, hoe ze de kinderen opvoedt of hoe ze kookt. Dat duwt hen meteen in een defensieve houding. Schoonmoeders interpreteren de beslissingen van hun schoondochters dan weer als ‘expres anders doen’ of ‘ze willen mij er niet bij.’ En dan voelen ze zich afgewezen in hun eigen keuzes.”

 

Jaren ellende

Voeg daar de onvoorwaardelijke liefde van een moeder aan toe en de conflicterende gevoelens van trots en verlies als een zoon trouwt, samen met de onzekerheden van een vrouw die werk en huishouden probeert te combineren en het resultaat is een explosieve cocktail van gevoelige vrouwen die geen kritiek kunnen verdragen. Anders gezegd: een recept voor jaren ellende.

 

Hartziekten

Niet alleen psychologische ellende, maar ook fysieke. Een Japanse studie, waar de kersverse bruid bij de schoonfamilie intrekt, toonde dat hartziekten bij vrouwen vaker voorkomen in gezinnen met twee of drie generaties. Voor mannen was er geen negatief effect te vinden. Het huwelijk zelf heeft ook meer kans op slagen als de schoonmoeder verder weg woont. Uit een Italiaanse studie bleek dat elke kilometer tussen een koppel en haar schoonmoeder de kans op een gelukkig huwelijk doet toenemen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Kwart Nederlanders wil minder bemoeienis schoonmoeder

 

 

schoonmoeder-3

 

 

Meer dan een kwart van de Nederlanders met een schoonmoeder vindt dat deze zich te veel met het leven van schoonzoon of schoondochter bemoeit. Ongeveer evenveel mensen hebben een slechte relatie met hun schoonmoeder. Dat concludeert de website Familieband uit een onderzoek onder 1.552 leden.

 

Schoonmoederdag

Van die leden zegt 73% een goede of zeer goede relatie met de schoonmoeder te hebben. Een derde zegt zelfs dat ze ‘een schat’ is. Met Moederdag in het vooruitzicht zegt 63% op bezoek te gaan bij zijn of haar schoonmoeder. Van de bezoekers zegt 64% haar ook een cadeau te geven.

 

Verschrikkelijk

13% noemt de schoonmoeder “verschrikkelijk.” Van de ondervraagden zegt 29% het met de partner te bespreken als hij of zij zich aan haar ergert. 19% bespreekt het meteen met de schoonmoeder en eveneens 19% zegt zich nooit aan de schoonmoeder te ergeren.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Schoonmoeder is slecht voor gezondheid van vrouw

 

 

schoonmoeder-4

 

 

Schoonmoeders zijn slecht voor de gezondheid van een vrouw.

Onderzoekers zeggen dat vrouwen die onder hetzelfde dak als hun schoonfamilie wonen, drie keer meer risico hebben om ernstige hartziekten te ontwikkelen.

 

Verschillende rollen

Het is vooral de stress van de verschillende rollen die een vrouw moet spelen als dochter, moeder en partner die schade aan het hart kunnen veroorzaken. De onderzoekers bestudeerden de huiselijke situatie van ongeveer 91.000 gezonde vrouwen en mannen van middelbare leeftijd. Een vrouw die zowel met haar schoonouders als haar kinderen samenwoont, heeft drie keer meer risico op een hartziekte dan degenen die enkel met hun partner samenleefden. Met de kinderen onder één dak wonen verdubbelde het risico op hartproblemen.

 

Sneller sterven

Toch is er ook goed nieuws. De vrouwen die bij hun schoonfamilie wonen, hadden wel minder kans om aan een hartziekte te sterven dan andere vrouwen. Dit zou komen doordat naaste familie - en zeker ouders - vrouwen beletten zich een ongezonde levensstijl aan te meten. Ze drinken dan minder alcohol, roken minder en stellen hun hart minder bloot aan andere negatieve invloeden.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

6 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN