Waarom zijn er in Chili

veel en zware aardbevingen?

 

 

beving-1

 

 

Er is een reden waarom de zwaarste aardbevingen in Chili gebeuren: het is allemaal de schuld van de Nazca-plaat. Deze plaat duwt zich met veel geweld onder het Zuid-Amerikaanse continent. Niet alleen beweegt de Nazca-plaat, de hele Zuid-amerikaanse continentplaat beweegt ook nog eens in tegengestelde richting. In het plaatje (figuur 3) is dit zichtbaar gemaakt met de rode pijlen. De zogenaamde South-American Plate schuift per jaar zo’n 3 centimeter naar het Westen.

 

 

beving-2

 

 

Subductie

Het schuiven van de ene plaat onder de andere wordt subductie genoemd. Subductie is een proces met een geheel eigen dynamiek. De subducerende plaat verdwijnt onder de continentplaat en zakt daar langzaam naar beneden de aarde in. Het deel dat naar beneden aan het zakken is, wordt steeds zwaarder onder invloed van de hitte van de aarde. Dat is het steeds donkergrijs wordende gedeelte. Omdat dit zwaarder deel steeds zwaarder wordt, trekt het door zijn gewicht de rest van de plaat mee. Dit heet “slab-pull.” En zo blijft het subductie-proces in stand.

 

 

 

beving-3

 

 

De Nasca-plaat: een uitzondering

De subductie van de Nasca-plaat verloopt afwijkend. In tegenstelling tot andere subducerende platen schuift de Nasca-plaat vrij lang horizontaal onder de continentplaat door. Pas na enkele honderden kilometers knikt de plaat naar beneden. In feite ligt Chili bovenop de onderschuivende Nasca-plaat. Op de Nasca-plaat bevindt zich een dikke korst, de zogenaamde Nasca-rug. Deze rug, zeg maar gerust een berg, wordt ter hoogte van Peru en de Noordelijke helft van Chili onder het continent geduwd.

 

 

 

beving-4

 

 

De constant over elkaar schuivende platen veroorzaken wrijving en veroorzaken botsingen. De energie die hierbij vrij komt veroorzaakt aardbevingen. Chili en Peru behoren hierdoor tot de meest aardbevingsgevoelige en aardbevingsactieve landen ter wereld.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving

 

 

 

28 februari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN