Waren dit de verfspullen van Van Gogh?

 

Verfspullen gevonden bij pastorie Van Gogh in Nuenen

 

Rondom de pastorie in het Nederlandse Nuenen, waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft gewoond, zijn een verfblik, verfresten en ongeveer vijfhonderd scherven van aardewerk en potten gevonden die mogelijk zijn gebruikt door de wereldberoemde schilder. Archeoloog Nico Arts heeft dat donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Eindhovens Dagblad.

 

 

Vincent_Van_Gogh_-_The_Potato_Eaters

 

“De Aardappeleters” van Van Gogh

 

 

De verfspullen zijn ongeveer 125 jaar oud, maar met de huidige stand van de techniek is niet precies te zeggen of ze zijn gebruikt in de Nuenense periode van Van Gogh. Hij maakte in Nuenen ongeveer 194 schilderijen en 263 tekeningen, waaronder zijn beroemde werk “De Aardappeleters.” Vrijwilligers gingen twee jaar geleden in de tuin van de pastorie op zoek op basis van het bericht dat vader Van Gogh de verfspullen na het vertrek van zijn zoon in de vijver had gegooid. Ze vonden een oud blik met resten witte en blauwe verf plus haren van een mens en marter. Van marterharen is bekend dat ze werden gebruikt door kunstschilders, aldus Arts.

 

Potvormen van de stillevens

 

Het Instituut Collectie Nederland deed onderzoek naar de verf, maar kwam niet verder dan de conclusie dat die uit de negentiende eeuw kan komen. Aluminiumsporen uit een oud sigarendoosje wijzen iets duidelijker op een datering uit de tijd van Vincent van Gogh. Onder het raam van de pastorie vonden de vrijwillige amateurarcheologen een schat van scherven van potten uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Volgens Arts precies de potvormen die Van Gogh schilderde op zijn stillevens. “Alles wijst er op dat de spullen gebruikt zijn door Vincent van Gogh. Maar bewijzen kunnen we het niet. Met betere technieken lukt dat in de toekomst mogelijk wel,” zegt Arts. De vinders hopen dat de resten een plekje krijgen in het Van Gogh Documentatiecentrum in Nuenen.

 

 

 

21 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN