Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/misdaad/lezersjury/7441628/Lezersjury-BN-DeStem-over-skimzaak-Wat-een-soft-vonnis.ece

 

“Wat een soft vonnis!”

 

 

image002

 

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

BREDA - De 28-jarige Roemeen P.S. krijgt van de Bredase rechtbank een jaar cel voor een poging tot skimmen (pincodes achterhalen met behulp van apparatuur bij winkels of pinautomaten registreert) en voor het behoren tot een criminele organisatie. Justitie verdacht de twee Roemenen van het skimmen van de betaalautomaat van een winkel in Roosendaal. Een medewerkster ontdekt dat de apparatuur is bewerkt, waardoor het bij een poging blijft. Mede om die reden beperkte de officier van haar strafeis tegen een van de verdachten tot twee jaar gevangenisstraf. Het oordeel van de rechter viel dus nog lager uit. Wat de lezersjury van BN DeStem betreft, is dat een veel te soft vonnis. Zo blijven die skimmers naar Nederland komen, aldus een verontwaardigd jurylid.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/misdaad/lezersjury/7361481/Skimmen-heel-professionele-vorm-criminaliteit.ece

 

“Skimmen is een heel professionele vorm van criminaliteit”

 

 

BREDA - Nog niet zo lang geleden wisten weinigen wat skimmen precies is. Inmiddels is het aan de orde van de dag. De laatste tijd staan de kranten helemaal bol van artikelen over geskimde apparatuur of geskimde winkels. Iedereen kent wel iemand die het overkomen is of, erger nog, is zelf met een geblokkeerde pas of geplunderde rekening geconfronteerd.

 

 

Het verhaal:

 

 

Justitie verdenkt twee Roemenen van het skimmen van de betaalautomaat van een winkel in Roosendaal. Een medewerkster ontdekt dat de apparatuur is bewerkt, waardoor het bij een poging blijft. Mede om die reden beperkt de officier van haar strafeis tegen een van de verdachten tot twee jaar gevangenisstraf. De tweede verdachte is eerder uit voorarrest ontslagen en kwam niet opdagen. Hij wordt opnieuw opgeroepen. Een derde verdachte is nooit gevonden. De advocate acht het feit niet bewezen. Ze vraagt vrijspraak. De Bredase officier van justitie Danielle Laheij schetste voor de rechters de omvang van het delict, waarvan de 28-jarige Roemeen P.S. wordt verdacht. S. zou met twee landgenoten begin april skimapparatuur hebben aangebracht in een Xenos-winkel in Roosendaal. Door een oplettende medewerker van de winkel bleef het bij een poging, maar die acht de officier wèl bewezen. Maar wel een heel geavanceerde poging, het Nederlands Forensisch Instituut kon de apparatuur niet kraken, zodat veel vragen onbeantwoord blijven. De man die zich een hele nacht liet insluiten in de winkel en daags erop blijkens camerabeelden onder een trap vandaan kroop is niet gevonden. De derde verdachte is enkele maanden geleden door het gerechtshof uit voorarrest ontslagen en is niet meer komen opdagen. Hij moet een nieuwe dagvaarding krijgen in Roemenië.

 

S. is er echter wat de officier betreft gloeiend bij. Van S.’ verhaal dat hij enkele dagen in Brussel verbleef en vandaar naar Roosendaal was gekomen om (tevergeefs) een koffieshop te zoeken gelooft de officier niets. “En dan drie dagen achter elkaar gaan winkelen bij Xenos in Roosendaal, omdat ze daar zulke lekkere olijfolie hebben,” schamperde de officier. Ze eiste twee jaar gevangenis. Omdat het bij een poging gebleven is, benadrukte ze. Anders was het zomaar tussen de drie en vijf jaar geworden. Advocate F. van der Zee vraagt vrijspraak. Volgens haar is niet bewezen dat S. met twee anderen voor de skimapparatuur verantwoordelijk is. “De tweede is niet gevonden, de derde vrijgelaten. Van een criminele organisatie waar de officier het over heeft is al helemaal geen sprake. En als de poging wel bewezen is: rechters in Amsterdam geven daar 4 maanden voor.” Laheij citeert echter veel hogere straffen. “Skimmen is een heel professionele vorm van criminaliteit. In 2009 bedroeg de schade in ons land 36 miljoen euro. Er werden 32.000 passen geskimd voor gemiddeld 1.100 euro per pas. Gemiddeld werden per dag 87 mensen slachtoffer van geslaagde skimacties. Je zult maar op Schiphol staan om te ontdekken dat je pas geblokkeerd is. Verdachten moeten weten dat ze hier niet licht vanaf komen.” Vonnis 12 oktober.

 

Lezersjury:

 

Sylvie Smeets (36), tekstschrijver, Bavel:

“Belangrijk is dat het dankzij de oplettende verkoopster bij een poging is gebleven. Gezien de schade klinkt de strafeis mij goed in de oren. Hopelijk zorgt de straf voor een schrikeffect waardoor Nederland minder aantrekkelijk lijkt voor skimmers.”

 

Christian Kops (40), ondernemer, Oosterhout:

“Mijn verwachting is dat de verdachte over twee weken weer vrij rondloopt. Als de OvJ zo zeker is, dan had de eis een stuk hoger moeten zijn. Maar ik denk niet dat een hogere straf helpt. Wat wel? Ze moeten de pakkans vergroten en de slagingskans verkleinen.”

 

Trudie Fabus (55), beleidsmedewerker gemeente, Rijen:

“De verdachte zal inmiddels wel een lange neus hebben van al dat gejok. Ik geloof er niets van. Wat ik niet begrijp van de verdachten is dat ze zoveel technische kennis hebben, maar toch zo duidelijk met hun gezicht in de camera gaan staan.”

 

Marius van Amen (73), voorheen financieel medewerker, Roosendaal:

“Ik vond de strafeis absoluut te laag. Hopelijk gaan de rechters daar overheen. De verdachte hield zich duidelijk aan instructies van hogerhand uit Roemenië. Die hebben hem vooraf verteld wat hij moest antwoorden.”

 

Adrie van Elzakker, voorheen leraar economie, Tholen:

“Het is onbegrijpelijk dat er zulke hiaten in de procedures voor komen zoals bij de dagvaarding. De verdachte beweert dat hij niet weet wat skimmen is. Hij komt erg ongeloofwaardig over, zelfs leugenachtig. Ik denk dat hij de man is die alles voorbereidt.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

12 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN