Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6888506/Wat-gaat-Breda-doen-met-al-die-ruimte.ece

 

Wat gaat Breda doen met al die ruimte?

 

 

100_0938

 

De voormalige suikersilo’s

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

BREDA - Het CSM-terrein in Breda. Een gebied waar de stad kan ademen. Waar experimenten kunnen plaatsvinden, een stadslaboratorium. Vraag aan Frans Parthesius, directeur van de Bredase architectenclub Gebouw F hoe hij denkt over de nabije toekomst van het twintig hectare omvattende suikerfabriekterrein en hij wordt bijkans lyrisch. Dat komt mooi uit, want het thema van de Dag van de Architectuur nodigt uit tot dromen. Tenslotte staat de vraag centraal: wat hebben we en wat kunnen we er mee? Zelden was een thema zo actueel voor Breda. Tenslotte breken burgemeester en wethouders hun hoofd over de vraag welke terreinen er kunnen worden bebouwd en met welk soort woningen.

 

Met het vertrek van de CSM dook er aan de rand van de stad opeens een lap grond op van zo’n twintig hectare. Nu sloper Stolwerk bijna klaar is, valt de kolossale omvang van het terrein pas echt op. “Breda moet beseffen dat er waarschijnlijk voorlopig niets ontwikkeld wordt op dit terrein. Dan wordt het interessant om na te denken over wat je er mee doet, gedurende die periode van leegstand,” zegt Parthesius. Hij kan zich voorstellen dat er bijvoorbeeld een park wordt aangelegd. “Maar dan op zo’n manier dat het later kan worden ingepast in een nieuwe wijk,” stelt de Gebouw F-directeur voor. Hij wijst op voorbeelden in andere steden, waar tijdelijk gebruik tot definitief gebruik heeft geleid. “Neem de Müllerpier, vlakbij de Euromast in Rotterdam,” zegt Parthesius. “Daar was woningbouw gepland, maar de pier is een tijd lang als evenemententerrein in gebruik geweest. Het bleek zo’n goede plek voor evenementen dat het terrein is opgeschoven toen de woningen uiteindelijk toch zijn gebouwd. Nog steeds is er een evenemententerrein bij de Müllerpier. Zoiets kan misschien ook gebeuren met het CSM-terrein.”

 

 

 

mullerpier rotterdam

 

Müllerpier Rotterdam

(Foto: www.humanitas.nu)

 

 

Het terrein van de voormalige suikerfabriek is verreweg de grootste, maar niet de enige locatie in Breda waar een antwoord moet worden gevonden op de vraag: wat doen we er mee? Voor de zomer wil het stadsbestuur de “stedelijke programmering” rond hebben: een lijst met plaatsen waar gebouwd kan worden en van braakliggende stukken grond die voorlopig onbebouwd blijven. Die overweldigende hoeveelheid naar bebouwing smachtende grond maakt Breda uniek, zegt Christel Smeets, voorzitter van de kring West-Brabant van de Bond van Nederlandse Architecten, BNA. “Er zijn maar weinig steden met zo veel ruimte als Breda. En die ruimte biedt ook unieke kansen. Het nadeel is alleen dat je soms niet weet wat je er mee aan moet,” zegt Smeets. Herbestemming van gebouwen en terreinen is de trend in een tijd dat nieuwbouw bij wijze van spreken amper nog van de grond komt. Volgens Smeets is het Chassé Park misschien wel het beste voorbeeld van hoe een grote ruimte kan worden hergebruikt. “Goed, er is wel wat af te dingen op de levendigheid. De mensen parkeren onder de grond en kunnen gelijk hun huis in. Dat is veilig, maar dat betekent ook dat je er niemand tegenkomt. Geen overvallers, maar ook geen buren. Maar de ruimte van de voormalige kazerne is heel goed hergebruikt.” Maar ook gebouwen lenen zich tegenwoordig prima voor een tweede leven.

 

 

 

100_0701

 

Chassépark – Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 2007)

 

 

Op de route die door Breda is uitgestippeld, zijn er zo’n twintig te zien, variërend van kerken en watertorens die zijn omgebouwd tot kantoor, tot ziekenhuizen die zijn veranderd in scholen. Voor veel Bredanaars gaat het om oude, vertrouwde gebouwen, waar ze bijna dagelijks langskomen. Maar wie er met een ander oog naar kijkt, komt nog voor boeiende verrassingen te staan, voorspelt Smeets.

 

 

 

25 juni 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

26 juni 2010

 

Politiek café over toekomst CSM-terrein

 

 

BREDA - In Electron aan de Belcrumweg in Breda wordt vandaag een politiek café gehouden met als onderwerp de herbestemming van het CSM terrein. De brainstorm vindt plaatst vanwege de Dag van de Architectuur. Iedereen die bij het stadsbestuur en de politiek van Breda betrokken is kan meedenken over de uiteindelijke en de tijdelijke bestemming van dit terrein van de voormalige suikerfabriek. Er worden drie toekomstscenario’s geschetst: een evenemententerrein, een onderwijs- of congrescampus en ‘grootstedelijk wonen.’ De uitkomst van het debat tijdens het politiek café wordt aan het einde van de dag gepresenteerd tijdens een slotdebat in poppodium Mezz, onder leiding van Frans Partesius, directeur van architectenclub Gebouw F.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN