Bron: www.bndestem.nl

 

Wat gaat er allemaal

gebeuren op Steenakker-zuid?

 

 

NAC-supporters – en zijn dat niet de meeste Bredanaars? – zullen binnen

enige tijd wat vaker in de buurt van het Rat Verlegh stadion komen.

 

 

 

urbis-1

 

Het eindplaatje, zoals het geheel er over een paar jaar zal uitzien.

 Illustraties: www.urbisstadsontwerp.nl

 

 

 

 

urbis-2

 

De nieuwe Lunet.

 

 

 

 

urbis-3

 

Kantoren aan de kant van de Westerparklaan.

 

 

 

 

urbis-4

 

Het kantoorgebouw dat aan de mega-Jumbo komt en waarin onder meer Brabant10 wordt gevestigd.

 

 

 

NAC-supporters – en zijn dat niet de meeste Bredanaars? – zullen binnen enige tijd wat vaker in de buurt van het Rat Verlegh stadion komen. In elk geval om er te winkelen in de mega-Jumbo en de nieuwe Lunet, maar mogelijk ook om er te werken in een van de vele kantoren die erbij komen. En heel misschien wel om allerlei evenementen te bezoeken als de plannen voor de Bavelse Berg onverhoopt niet door mogen gaan. Want waar in Breda zou dan een betere plek zijn voor een evenementenhal? Maar goed, dat is koffiedik kijken. De plannen voor Steenakker-zuid, zoals het gebied officieel heet, vergen een investering van zo’n 90 miljoen en zijn dus fors te noemen. Vooralsnog de belangrijkste trekpleister is de mega-Jumbo, die samen met de winkels die nu nog in de Lunet zitten de driehoek rechts (1) gaan vullen. Waarbij de Lunet ook de bovenverdieping krijgt. Het kantoorgebouw (3) daarbij wordt onder meer gevuld door een onderdeel van HEJA voor de verhuur van kleine kantoren en Brabant10.

 

De driehoek links (4) moet nog worden ingevuld met retail, zoals dat tegenwoordig heet. Dat is detailhandel, maar dan niet alleen met goederen, maar ook diensten. Zoals van een bank, verzekeringskantoor of reisbureau. De afspraak is nu nog dat er geen sport gerelateerde zaken in komen, want dat is vooralsnog voorbestemd voor de Bavelse Berg.

 

De kantoren (2) langs de Westerparklaan komen op een parkeergarage van twee lagen. Om er te kunnen komen, worden bruggetjes aangelegd over de watergang ervoor. Echt veel groen zal er in het gebied niet komen. Wel wordt gedacht aan verticale tuinen, die zowel binnen als buiten aan de gevels kunnen komen. Binnen zorgt zo’n tuin dan voor een beter klimaat door isolatie en zuivering van de lucht.

 

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van HEJA. Er wordt gedacht aan een gezamenlijk net, waarbij de energie zo duurzaam mogelijk wordt opgewekt. Bijvoorbeeld met bodemwarmte, zonne-energie en biomassa. Het totale dakoppervlakte van alle gebouwen op het terrein is goed voor heel veel zonnepanelen. Ten slotte wordt ook al rekening gehouden met de komst van elektrische auto’s die voor of na het winkelen of een voetbalwedstrijd kunnen worden opgeladen bij duurzame stations. Volgende week vrijdag buigt de gemeenteraad zich over de plannen.

 

 

 

11 juli 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN