Wat kan je haar je vertellen

over je gezondheid?

 

 

haar

 

 

Kan je haar iets over je gezondheid vertellen?

Sommige aandoeningen en medicijnen hebben zowel op je lichaam als je haar invloed.

In sommige gevallen moet je gewoon beter voor je haar of hoofdhuid zorgen.

We scheiden de mythes en feiten over het verband tussen je haar en je gezondheid.

 

 

Roos

Roos is helemaal niet besmettelijk. Dokters zijn het nog niet eens over de oorzaak, maar het kan komen doordat je huid te droog of te vettig is of dat je je haar te weinig of te vaak wast. Het is wel een gênant probleem, maar niet schadelijk voor je haar. Om roos te voorkomen, kun je je haar best dagelijks met een anti-roos-shampoo wassen. Laat deze 5 minuten intrekken en spoel dan goed uit. Het is belangrijk dat je verschillende shampoos uitprobeert om te kijken welke het beste bij je past.

 

Ontsteking hoofdhuid

Als je schilfers vettig en geel zijn, kun je seborrheic dermatitis hebben. Dat is een ontsteking van de hoofdhuid. Deze aandoening wordt in verband gebracht met hormonen, schimmels en zelfs neurologische problemen. Het wordt wel op dezelfde manier behandeld als roos. Helpen anti-roos-shampoos niet, breng dan een bezoekje aan de dokter.

 

Haarverlies

Experts zeggen dat we meer dan 100 haren per dag verliezen. Hoewel haarverlies vaak erfelijk is, heeft de familie van je moeder meer invloed dan die van je vader. Mannelijk haarverlies begint vaak bij de haarlijn en dan op de kroon. Bij vrouwen wordt het haar dunner op het hele hoofd, het komt bij hen ook minder vaak voor. Zo zou lang haar meer wegen en een grotere druk op wortels uitoefenen en zo haaruitval veroorzaken, maar dat is niet waar.

 

Voeding

Kan een crashdieet je haar doen verliezen? In extreme gevallen is dit helaas wel zo. Je haar heeft proteïne en ijzer nodig om gezond te blijven, daarnaast is omega-3, zink en vitamine A belangrijk. Extreme diëten kunnen je haar trager doen groeien of dof maken. Als je een heel extreem dieet volgt of een eetstoornis hebt, kan je haar zelfs uitvallen.

 

Grijze haren

Je leeftijd is niet altijd de oorzaak van je grijze haren. Word je al grijs voor je 40ste, dan erfde je dit waarschijnlijk van je ouders. Aandoeningen als bloedarmoede, een tekort aan vitamine B12 en de huidziekte vitiligo kunnen ook vroegtijdig grijze haren veroorzaken. Je kunt je haar kleuren om ze te verbergen, maar sommige mensen zijn gevoelig voor de chemicaliën van de verf. Deze veroorzaken dan een brandend en jeukend gevoel.

 

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je haar uitvalt: zo kunnen antidepressiva, bètablokkers, ontstekingsremmende middelen en pillen voor artritis, anticonceptie en hoge bloeddruk haarverlies veroorzaken. Normaal gezien begint je haar weer te groeien als je met de medicatie stopt, maar sommige middelen kunnen permanente kaalheid veroorzaken. Vraag advies aan je dokter.

 

Stylen

Een föhn, een stijltang of haarverf beschadigt de buitenste laag van je haar. Hierdoor wordt het droog en dof. Deze dingen veroorzaken geen permanente schade, maar kunnen er wel voor zorgen dat je haar afbreekt.

 

Zon

Te veel zon kan je haar broos en droog maken. Daardoor breekt het sneller af of gaat het sneller splitsen. Heb je dun haar, dan kan je hoofdhuid verbranden. Verzorgende producten met een beschermende zonnefactor helpen wel, maar je bent het beste af met een hoofddeksel om je haar te beschermen.

 

 

 

 

4 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN