Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/7619426/Regenval-WestBrabant-waterschap-in-hoogste-staat-paraatheid.ece

 

Waterschap in hoogste staat van paraatheid

 

 

sulkerpad overstroming 007

 

 

Door de hoge waterstand op de Bovenmark ten zuiden van Breda is een gedeelte van het fietspad

ter hoogte van het Sulkerpad (Ulvenhout) onbegaanbaar geworden.

(Foto: Kees Wittenbols – 14 november 2010)

 

 

BREDA - Waterschap Brabantse Delta is in verband met de huidige wateroverlast in hoogste staat van paraatheid. De medewerkers van het waterschap zijn continu in heel West-Brabant op pad om overal de waterpunten te controleren en waar mogelijk maatregelen te treffen. Het scheepvaartverkeer in het Mark-Vlietsysteem is stilgelegd omdat het water met een te hoge snelheid door het gebied stroomt. De Mandersluis bij Dinteloord is dicht. In België zijn 13 Nederlanders gered uit een grot met hoog water. In het gehele gebied van het waterschap staat het water zeer hoog. Op verschillende plaatsen zijn akkers en weilanden ondergelopen en op enkele plaatsen staat er water op straat. Alle gemalen werken op maximale capaciteit. De stuwen zijn optimaal ingezet om het water af te voeren en het water wordt afgevoerd naar de speciale retentiebekkens (buffers voor wateroverlast).

 

Vannacht, in de nacht van zaterdag op zondag, worden alle waterlopen en riviertjes en beken continu in de gaten gehouden door meer dan dertig medewerkers van het waterschap. Inmiddels zijn noodpompen geplaatst op plekken in Steenbergen, Zevenbergen, Moerdijk en Etten-Leur die het water wegpompen richting landerijen. De komende nacht wordt zo’n 30 millimeter neerslag verwacht. “De grond is absoluut verzadigd. Er gaat geen druppel meer de grond in,” zegt dijkgraaf Joseph Vos van het waterschap. Op dit moment wordt overtollig water vooral afgevoerd richting landerijen. “Dat gebeurt omdat onze grootste inzet is om de stedelijke gebieden te ontzien en het water op de landerijen te bergen,” zegt Vos. Als er zoveel neerslag blijft vallen kan het volgens Vos echter zijn dat er toch wateroverlast buiten de landerijen ontstaat. “Dat geldt dan met name voor Roosendaal, Oudenbosch, Etten-leur en het gebied ten zuiden van Breda,” aldus de dijkgraaf. Hij zegt dat voor Limburgse toestanden niet gevreesd hoeft te worden in West-Brabant. “Nee, wij verwachten geen hele grote overstromingen of modderstromen. De situatie is opletten geblazen, maar zeker beheersbaar.” Het waterschap roept mensen op problemen met water te melden via het calamiteitennummer bij telefoonnummer  06 52 39 80 94. 

 

Zandzakken

Zeeland, Limburg, Oost-Brabant en West-Brabant ondervinden zaterdag veel hinder van wateroverlast. Beken en sloten staan vol en de aanhoudende regen heeft de bodem verzadigd. In Zeeland wordt met volle kracht het water weggepompt door de gemalen en worden bepaalde gebieden bewaakt. In sommige plaatsen in Limburg zijn crisiscentra ingericht, zijn er modderstromen en de eerste zandzakken zijn gelegd.

 

Gilze-Rijen

Veel landbouwgronden maar ook kassen staan onder water, maakte het Brabantse waterschap Aa en Maas (Oost-Brabant) bekend. In Rijen kwam het water op sommige plekken door de gootstenen naar boven. Het schap zet alles in om overlast te voorkomen. Op enkele plaatsen worden zandzakken geplaatst om woningen en bedrijven tegen overstromingen te beschermen. De gemalen draaien op volle toeren om water af te voeren. Hemelwater wordt versneld afgevoerd via de Zuid-Willemsvaart. Medewerkers van het waterschap controleren of duikers verstopt raken door takken en bladeren. In West-Brabant was er vannacht al overlast in de plaatsen Gilze en Rijen. Zo liep het industrieterrein Broekakkers in Gilze onder water en liep het water op de Venneweg in Rijen niet weg. Hierdoor kwam het water in de huizen via de gootsteen omhoog. Ook in Tilburg heeft de brandweer een aantal meldingen van water overlast gehad. In totaal zijn er ruim 30 meldingen geweest van stormschade en wateroverlast in de regio. Volgens weerman Cees van Gurp is in West-Brabant de meeste regen gevallen in Roosendaal. Van Gurp zegt voor de komende dagen geen al te grote problemen voor West-Brabant te verwachten en zeker geen Limburgse toestanden. “Maar je weet het nooit. West-Brabant is een lastige hoek om te voorspellen door de overgang van zand- naar kleigrond en de verschillen in populatie in dichtbevolkte gebieden rondom steden als Roosendaal en Breda en in de dorpen.” In totaal viel tussen de strook van Eindhoven en Venray tussen vrijdag 15.00 uur en zaterdag 15.00 uur tussen de 50 en 60 millimeter regen, zei een woordvoerster van het KNMI. In het zuidoosten van het land viel gemiddeld tussen de 50 en 60 millimeter.

 

Ulvenhout

Door de hoge waterstand op de Bovenmark ten zuiden van Breda, veroorzaakt door de hevige regenval van de afgelopen dagen in België, is onder andere een gedeelte van het fietspad langs de Bovenmark ter hoogte van het Sulkerpad (Ulvenhout) onbegaanbaar geworden.

 

 

 

sulkerpad overstroming 008

 

Overstroming van het fietspad langs de Mark t.p.v. het Sulkerpad – Ulvenhout

(Foto: Kees Wittenbols – 14 november 2010)

 

 

Limburg

In de Limburgse gemeente Beek werd de meeste neerslag gemeten in een korte periode. Daar viel zaterdag tussen 07.00 en 13.00 uur 36 millimeter regen. Het ziet er naar uit dat het voorlopig nog door blijft regenen. De aanhoudende regen zorgt zaterdag in het Zuid-Limburgse heuvelland voor veel wateroverlast. Een aantal wegen is afgesloten, onder meer als gevolg van water- en modderstromen. Dat liet een woordvoerder van de brandweer weten. Bij de meldkamer in Zuid-Limburg waren rond 12.00 uur alleen al over ondergelopen kelders honderd meldingen binnengekomen. De brandweer sloot wegen af in Oirsbeek, Schinnen, Amstenrade, Brunssum en Heerlen. Het overvloedige regenwater brengt modderstromen op gang vanaf de heuvels naar de lagergelegen wegen en dorpen. “Het wordt alleen maar erger, het regent onophoudelijk,” zei de woordvoerder. Hij zei dat de overlast zich in noordelijke richting uitbreidt. In Noord-Limburg zijn er toenemende problemen door overstromende beken, ondergelopen kelders, omhoogkomende putdeksels en ondergelopen straten. De telefoon bij de meldkamer in Venlo staat volgens een woordvoerster roodgloeiend.

 

Baarlo

Aan de Molenbeek in Tienray wordt met man en macht gewerkt aan het opstapelen van zandzakken. Het Limburgs Museum in Venlo heeft te maken met wateroverlast, mede als gevolg van de wegwerkzaamheden daar. In Maasbree is een boomkwekerij blank komen te staan. Verder zijn er meldingen uit onder meer Baarlo en Helden. Op last van burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van de gemeente Peel en Maas hebben de hulpdiensten zaterdagmiddag groot alarm geslagen wegens de stijgende waterstanden van de beken in het kerkdorp Baarlo, vlakbij Venlo. De gemeente heeft een actiecentrum ingericht om de wateroverlast aan te pakken, liet een woordvoerster van de brandweer zaterdagmiddag weten. In Baarlo was om 15.00 uur al 50 millimeter regen gevallen en “dat is heel erg veel,” zei een woordvoerder van de gemeente. De zegsman zei dat de Kwisbeek die vanaf Helden door Baarlo de Maas in stroomt, normaal twee meter breed is, maar zaterdag op sommige plaatsen 50 meter. Dat levert met name in de kern van Baarlo veel wateroverlast op. Straten staan blank, kelders lopen onder en ook tuinderskassen lijden onder het hoge water. “Op dit moment wordt met man en macht gewerkt om het overvloedige water uit de woningen en straten te krijgen,” aldus de woordvoerder.

 

Paarden

Eigenlijk zou manege Ten Eysden in Geleen zaterdag het decor zijn van de veertigste verjaardag van eigenaresse Antoinette Nelissen, maar de weergoden en de overstromende naburige Geleenbeek beschikten anders. Geluk bij een ongeluk: op het feest kwamen veel gasten af, die vervolgens de handen uit de mouwen staken bij de noodgedwongen evacuatie van tientallen paarden en het stapelen van zandzakken rond de boerderij. “We zijn een grote familie, iedereen helpt,” zegt Joop Vloemans tijdens een korte rustpauze. Vloemans is een vriend van de eigenaar en hij toonde zich zaterdagavond woedend op het waterschap Roer en Overmaas. “Sinds twaalf uur vanmiddag bel ik al het alarmnummer en krijg ik een bandje met een algemene tekst.” Ook de gemeente gaf de hele dag niet thuis. Pas ‘s avonds om half tien nam iemand bij het waterschap op. Een medewerker vertelde Vloemans dat de hoogste stand van de Geleenbeek bereikt zou zijn. De evacuatie van de paarden verliep ondanks het overal stromende water en de duisternis zonder problemen. De dieren werden naar stallen elders gebracht. Vloemans heeft zelf zaterdag inderhaast honderdvijftig zandzakken geregeld, omdat volgens hem bij de gemeente niets te krijgen was. Met kennissen bouwde hij met de zandzakken een dam tegen het wassende water. “We hopen het woonhuis droog te houden,” zegt hij. Het wordt voor hem en medewerkers van de manege een lange slapeloze nacht. Iedereen is gespannen, want stijgt het water in de beek verder, dan moeten ook de andere paarden weg. De straat voor de brandweerkazerne in het stroomopwaarts gelegen Schinnen staat zaterdagavond blank, auto’s kunnen er niet meer doorheen. De brandweer heeft er een anderhalve meter hoge pomp neergezet. Met lange slangen wordt het water de verderop gelegen Geleenbeek in gepompt. Enkele kilometers verderop stroomafwaarts barst diezelfde Geleenbeek op een steenworp afstand van de manege uit haar voegen.

 

 

sulkerpad overstroming 010

 

De Mark bij Ulvenhout op 14 november 2010

(Foto: Kees Wittenbols)

 

 

België

In België was zaterdag ook op diverse plaatsen wateroverlast. Riviertjes en beken traden buiten hun oevers, op diverse plaatsen zijn huizen, wegen en straten ondergelopen. De brandweer probeert het water weg te pompen. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is het provinciaal rampenplan afgekondigd. In Antwerpen en omgeving zijn veel huizen en straten ondergelopen, op de ring Antwerpen werd een tunnel afgesloten. Ook richting Gent stond een rijstrook onder water. In Belgisch Limburg is een bejaardenhuis ontruimd omdat de benedenverdieping blank stond. Ook in Wallonië is veel overlast en door de weersvoorspellingen wordt zondag nog meer wateroverlast verwacht. Dertien Nederlanders zijn zaterdag gered uit een grot in de omgeving van Namen, de hoofdstad van Wallonië. Ze kwamen vast te zitten toen het water in de ondergrondse ruimte plotseling steeg als gevolg van hevige regenval. Medewerkers van de reddingsdienst Spéléo-Secours wisten hen na een vier uur durende reddingsactie in veiligheid te brengen. Volgens een woordvoerder van Spéléo-Secours daalden twee professionele en elf amateur-speleologen van Speleo Nederland, de Nederlandse organisatie voor speleologie, rond 10.30 uur af in de grot. De reddingsdienst werd rond 14.30 uur gealarmeerd door een groep speleologen uit Namen. Vervolgens duurde het nog tot in de vooravond voordat de Nederlanders in veiligheid waren gebracht.

 

Duitsland

Niet alleen België en het zuiden van Nederland, maar ook de West-Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft last van langdurige regen. Kelders zijn ondergelopen, wegen overstroomd en kwetsbare plekken moeten met zandzakken worden beschermd. Dat hebben de brandweer en politie gemeld. In 24 uur is in de deelstaat, die aan Nederland grenst, ongeveer 60 liter regen per vierkante meter gevallen, een hoeveelheid die normaliter in een maand valt. Vooral het Sauerland en het gebied rond de stad Siegen is getroffen. Meteorologen verwachten dat het tot zondagochtend blijft regenen. Verscheidene stukken autosnelweg moesten tijdelijk worden afgesloten. Dat gold voor bijvoorbeeld de A40 tussen Dortmund en Duisburg en de A33 bij Paderborn. In het Ruhrgebied maken de brandweer en politie overuren.

 

 

Zie ook:

 

Het fietspad langs de Mark

 

 

 

14 november 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count