Bron: www.bndestem.nl

 

“We hebben pottenkijkers in de achtertuin”

 

“Ze zien het verschil nog niet tussen weiland en spinazie...”

 

 

ETTEN-LEUR - Zwanen, ganzen en hazen lopen aan de Tuindersweg bijna in je voortuin. Het uitzicht, met de Zwartenbergse Molen op de achtergrond, is zo fraai. Menig bewoner van Schoenmakershoek geeft hoog op over het landelijk gebied rondom de jongste nieuwbouwwijk van Etten-Leur. “Maar ze weten niet dat die zwanen heel de akker kaal vreten. Aan de Tuindersweg liggen volkstuintjes. Die zijn helemaal afgeschermd. Hazen kunnen dan bijvoorbeeld niet bij de koolplantjes komen. Maar ook dat snappen die bewoners niet.”

 

 

image063

 

Zwartenbergse molen

(Foto: Kees Wittenbols – 2007)

 

 

Aan het woord is Clasien de Regt (45). Als gemeenteraadslid voor de VVD weet ze donders goed dat er nieuwe huizen dienen te verrijzen, Schoenmakershoek vormt daarop geen uitzondering. Maar De Regt is ook agrariër in hart en nieren. Aan de Donkerstraat ligt alweer negentien jaar het loon- en grondwerkbedrijf van de familie, sinds kort met uitzicht op de nieuwbouw. Schoenmakershoek vanaf de andere kant bekeken. Eigenlijk ‘zingt’ De Regt het oude liedje van de oprukkende stad die het platteland verdringt. Het liedje van de burgers die de boeren en buitenlui niet begrijpen. “Laatst was er hier iemand aan het beregenen. Dat mag maar in een bepaalde periode van het jaar. Dus stond de politie op het erf, want een burger had gebeld dat er een weiland werd beregend. ‘Oh,’ zei die agrariër tegen de politieman, “heb je gezien wat er staat?” Bleek het spinazie te zijn. Die mag je altijd beregenen. Die bewoners zien het verschil nog niet tussen weiland en spinazie.”

 

Met de oprukkende nieuwbouw is het plezier verdwenen uit de buurt ofwel het landelijk gebied, meent De Regt. “Het vrije gevoel zijn we kwijt. We hebben pottenkijkers in de achtertuin. Mijn jongens doen aan trekker-trek. Als die ‘s morgens om zes of zeven uur met de trekker weg rijden, ja, dan maakt die geluid. Daarvan kun je wakker worden. Zo zit je in the middle of nowhere, zo hoor je bij een wijk.” Het landelijk gebied, dat fraaie uitzicht van menig Schoenmakershoekbewoner, wordt netjes onderhouden door de agrariërs, zegt De Regt. “Makelaars hebben het over het fraaie uitzicht als ze die huizen verkopen. Eigenlijk zouden ze er een lijstje bij moeten leveren: die agrariërs gaan in het voorjaar mesten, ploegen doen ze ook... Maar zo’n lijstje heb ik nog nooit gezien.” Met de verzuchting “Etten-Leur is nu eenmaal een groeiende gemeente” is het gemeenteraadslid weer aan het woord. “Misschien wordt het tijd dat we bepalen waar de grens ligt.”

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

26 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count