Firma Van Santvoort – Zevenbergen

 

Voorwoord:

 

In 2006 startte ik met deze site. Ik ben toen begonnen met het verzamelen en plaatsen van artikeltjes van allerlei aard. Ook ga ik regelmatig op pad voor het maken van foto’s van diverse objecten, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar monumentale en historische huizen en gebouwen. Er staan inmiddels zo’n 25.000 foto’s op deze site, her en der verspreid over de diverse rubrieken. In het prille begin werden er ook diverse verhaaltjes naar mij toegestuurd die ik dan op deze site zette. Ook ging ikzelf verhaaltjes schrijven over mijn tijd die zich afspeelde tussen 1950 en 1960. Zo ontstond toen de rubriek Nostalgisch Breda, alwaar eind november 2006 een boek van werd uitgegeven. De inhoud van dit boek en nog veel meer kunt u elders op deze site terugvinden onder de rubriek: Buurtverhalen. Ik ging toen ook verhaaltjes schrijven over alwaar ik in het verleden allemaal had gewerkt. Een soortement van biografie, zeg maar. Enkele jaren geleden crashte plotsklaps mijn computer en zowat gelijker tijd crashte ook de computer bij mijn provider. Ik raakte nogal wat gegevens kwijt waaronder veel foto’s. Ook de biografische verhalen waren verdwenen. Doch, ’n tijdje later ontdekte ik bestanden op een schijf waar een aantal artikelen op stonden, waaronder die werkgeververhalen. Maar, ik heb het verder zo gelaten. Omdat ik van mening ben dat deze teksten toch wel enige waarde hebben, heb ik nu besloten ze toch maar weer te publiceren. Het zijn steeds korte stukjes en slechts samenvattingen van wat ik zoal als betontekenaar meemaakte. Ze komen uit de tijd tussen 1959 en 2000. Omdat het ruim 25 verschillende werkplekken waren kan het best wel eens zo zijn dat niet alleen u, maar misschien ook bekenden van u daar ooit hebben gewerkt. De moeite waard van het lezen, lijkt mij. De verhalen dateren uit mei 2007. (Kees Wittenbols).

 

Opmerking: alle teksten moeten nog geredigeerd worden.

 

 

Dierbare herinneringen aan Zevenbergen:

 

Nadat ik in 1959 mijn getuigschrift “Timmeren” had gehaald, ben ik praktisch gelijk als timmerman gaan werken. Mijn eerste werkgever was een aannemer, ene van Santvoort en die was net begonnen aan een nieuwbouwproject in Zevenbergen. Dit project was de bouw van een huishoudschool aan de Pastoor van Kessellaan. Mijn vader was daar de uitvoerder en een kennis van ons, ene Dré Hanegraaf (uit Terheijden), de voorman. Ook kwam daar even later nog Piet Dietvorst te werken, een echte Zevenbergenaar. Ik weet ook nog dat Piet van 1941 is. We trokken daar zo’n beetje met elkaar op en deden ook vele werkzaamheden daar ter plaatse samen. In 1960 is het project toen opgeleverd. Ik heb dat net niet meer meegemaakt, want ik was inmiddels als tekenaar ergens anders aan de slag gegaan. Ik heb tijdens deze periode een hele warme zomer meegemaakt, maar ook een zeer koude winter. Doch het was toch wel prettig werken daar. Je moet niet vergeten: het was mijn allereerste werkplek en dat blijft toch wel je hele leven als een dierbare herinnering in je geheugen hangen.

 

Jaren later kwam ik er nog wel eens voorbij en de situatie bleef zoals hij was. Best wel een aardig gebouw. Aan de overkant had je toen het voetbalveld van Virtus en in de nabijheid van het station had je een confectieatelier. Een aantal barakken bij elkaar, waar veel meisjes werkten. Als je vanaf de bouwplaats richting het dorp liep kon je rechts een oud straatje in. Ik ben de naam kwijt, maar het zou de Doelstraat kunnen zijn zag ik later op een plattegrondje. Hij kwam in ieder geval ergens bij de kerk uit. Daar stonden een klein aantal vrij oude woninkjes in en daar woonde ene Jan, zijn achternaam is me ontschoten (Jan van den Bosch?), maar hij stond in het dorp bekend als “De Spar.” Een alleraardigste man, nog eentje uit de negentiende eeuw en pruimde dat het een ‘lieve lust’ was. Om zijn tijd als aow-er ’n beetje te doden was hij als een soortement van sjouwer bij ons op de werkplaats werkzaam en verdiende daar dus wat extra’s mee. Van dat oude straatje is niets meer over. Er staan allemaal nieuwe woningen. Maar ja, wat heet nieuw? Ze staan er inmiddels ook al wel zo’n 40 jaar!

 

In de tijd dat ik in Zevenbergen werkte, had je het oude gedeelte van Zevenbergen met sporadisch wat beginnende nieuwbouw, waaronder het verzorgingscomplex vlak achter de kerk. Men noemde Zevenbergen toen een groot dorp, maar wel een zeer sfeervol groot dorp. Als we wat hout nodig hadden voor de bouw van de school gingen we dat altijd, meestal te voet, halen bij een timmerwerkplaats ergens in het centrum in een heel oud en smal straatje. Daar had ene mijnheer Matthee een timmerwerkplaats. Dat was toen destijds al een ‘krasse zestiger’ en zijn zaakje lag vol met de meest uiteenlopende houtsoorten. Ook had hij wat houtbewerkingsmachines in zijn knusse onderkomen staan en werkte zich zowat de hele dag te pletter. Maar wij waren een goede klant van hem. In 1959 hadden veel mensen het nog niet zo breed, dus wij waren zeer welkom, dat liet hij ook altijd goed merken. Doch veel dorpelingen hadden een andere mening over hem, hoorde ik wel eens. Omdat het dragen van een horloge nog niet voor iedereen was weggelegd, kwam de kerk daar ter plaatse ons goed van pas. De klok liep altijd aardig bij en was onze steun en toeverlaat wanneer de tijd een bepaalde rol ging spelen met betrekking tot aanvang van de werkzaamheden (altijd klokslag 7.00 uur) en andere soortgelijke tijdsbegrippen. Ook de BBA-bus, lijn 17, kwam toen door de Pastoor van Kessellaan heengereden en we hadden een bushalte vlakbij. Tot zover even het verleden.

 

Toen ik vorig jaar, toch weer voor de zoveelste keer in Zevenbergen was, nog door de Pastoor van Kessellaan kwam, zag ik nog steeds dat het schoolgebouw er was. Ik wist toen al wel dat de school gesloten was en was omgetoverd in een of ander administratiekantoor. Ik had ook al eens gelezen dat ook dit bedrijf hieruit zou vertrekken. Dus op 15 december 2006 ging ik min of meer als een haas naar Zevenbergen toe. In de eerste plaats ging ik met de bedoeling om een fotoreportage te maken van Zevenbergen, zoals de andere reportages die inmiddels op mijn eigen site staan. Maar zeker om toch nog een foto te maken van deze oude en dierbare werkplek. De bedoeling was om allereerst een foto te maken van deze ‘oude’ huishoudschool. Ik kwam de Pastoor van Kessellaan ingelopen, vanuit richting station en toen zag ik het in verte. Een akelig lege plek, waar eens de school stond. AFGEBROKEN! Ik ben nog wel even gaan kijken naar die plek. Een modderig stukje grond was er voor in de plaats gekomen, met een hekwerkomheining. Niets meer te zien, op een heel klein stukje muur na, dat diende als erfafscheiding in die tijd. Eigenlijk voelde ik er nog weinig voor om nog foto’s te gaan maken van Zevenbergen, maar omdat ik er toch was heb ik dat dan toch nog maar gedaan. Hier is echt ’n stukje geschiedenis voor mij voorgoed verdwenen. Ook een stukje geschiedenis van mijn vader die toch met volle overgave aan de bouw van deze school heeft gewerkt. Maar ja, de vooruitgang is niet tegen te houden en voor de meeste mensen maakt het toch weinig uit of deze oude school er wel of niet staat. Maar voor mij dus wel!

 

 

15 december 2006 - Kees Wittenbols.

 

 

Ga naar: Adviesbureau Hoppenbrouwers – Bergen op Zoom

 

 

Ga terug naar de index

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count