Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6553175/Rouwen-geeft-de-klap-van-het-ontslag-een-plekje.ece

 

Werknemers die ontslagen worden,

krijgen psychisch vaak een zware klap

 

 

mona la maitre

 

Mona la Maître

(Foto: www.ixtor.nl)

 

 

Werkcoach Mona la Maître helpt accountmanager

Bart Mulders uit Breda bij het verwerken van zijn ontslag

 

 

Breda - Werknemers die ontslagen worden, krijgen psychisch vaak een zware klap. Onbegrip, verdriet en woede kunnen de zoektocht naar ander werk in de weg staan. Tijdens speciale rouwverwerkingstrainingen leren mensen om te gaan met het verlies van hun baan. “Ik was intens verdrietig. Het werk dat ik al drie jaar met zoveel plezier deed, mijn leuke collega’s, mijn inkomstenbron: alles had ik abrupt verloren. Als ik daaraan dacht, kon ik niet meer ophouden met huilen,” vertelt een ontslagen vormgeefster uit Breda die niet met haar naam in de krant wil. Aanvankelijk was ze in shock. Ze had haar ontslag totaal niet aan zien komen. “Toen ik in oktober bij de directeur moest komen, dacht ik dat ik een nieuwe opdracht kreeg. In plaats daarvan hoorde ik dat ik ontslagen was. De crisis had ook hem getroffen.”

 

 

ixtor

 

www.ixtor.nl

 

 

Na die eerste schok kwamen de vragen. En de verontwaardiging. “Ik ging honderd procent voor mijn werk. Hoe hebben ze me zo kunnen laten vallen? Functioneerde ik soms niet goed? Hoe moest ik mijn kinderen nu onderhouden? Ik had ineens zoveel zorgen, ik voelde me zo moe.” Toen de vormgeefster zich bij het UWV meldde voor een uitkering, werd ze doorgestuurd naar werkcoach Mona la Maître van re-integratiebureau Ixtor. In acht gesprekken hielp zij de vormgeefster het ontslag te verwerken. Hoeveel ontslagen werknemers een rouwverwerkingstraining krijgen, is niet bekend. Het UWV en re-integratiebureaus houden dat niet bij. “Rouwverwerking is meestal onderdeel van een breder traject waarin mensen naar ander werk worden begeleid,” verklaart woordvoerder Rini van der Linden van het UWV. “Rouwverwerking kan daarin zijdelings of intensief aan bod komen. Dat hangt van allerlei omstandigheden af, zoals opleidingsniveau en arbeidsverleden. Als iemand na twintig dienstjaren wordt ontslagen, is de klap groter dan voor een 25-jarige die zijn baan verliest.”

 

 

Restart_logo

 

www.usgrestart.nl

 

 

Rouwverwerking speelt niet alleen bij ontslag, maar ook bij arbeidsongeschiktheid. “Neem een vrachtwagenchauffeur die na een herseninfarct op kantoor moet gaan werken. Die is zijn vrijheid kwijt. Als dat voor negatieve gevoelens, verdriet of woede zorgt, beïnvloedt dat zijn functioneren. Die drempel halen we weg,” zegt Patrick van der Honing van USG Restart. Vaak gaat het verlies van de baan samen met andere problemen. Zoals bij accountmanager Bart Mulders uit Breda, die in november ontslagen werd toen zijn werkgever failliet ging. Op hetzelfde moment liep zijn huwelijk stuk. Zijn woonlastenverzekering keerde niet uit, waardoor hij bij de kredietbank moest aankloppen. “Na dertig jaar hard werken voelde ik me door de maatschappij in de steek gelaten,” zegt Mulders. “Ik heb wel gesolliciteerd, maar eigenlijk kon het me niks schelen of ik aangenomen werd. In een maand viel ik veertien kilo af.” Mulders kreeg vrijstelling van de sollicitatieplicht en werd in februari door het UWV naar Ixtor doorverwezen. De gesprekken met La Maître zijn nuttig, zegt de accountmanager. “Ik kan mijn verhaal kwijt en krijg adviezen. Ik begin weer open te staan voor nieuwe contacten en ander werk.”

 

De ontslagen vormgeefster heeft haar rouwproces afgerond met een bezoek aan haar oude werkgever. “Ik wilde antwoord op de vragen waar ik sinds mijn ontslag mee heb geworsteld. Dat vond hij moedig. Hij vertelde dat ze me missen, dat het op de afdeling minder lekker loopt sinds ik weg ben. Dat deed me goed. Maar tegelijkertijd voelde ik geen behoefte meer om terug te komen. Dit hoofdstuk is nu afgerond.”

 

 

 

16 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN