Bron: BN-DeStem

 

West-Brabant veiliger dan Oost-Brabant

 

 

donker

 

 

Veel gemeentebesturen zitten verlegen om een objectief en

wetenschappelijk verantwoord overzicht van de cijfers over de onveiligheid.

 

 

In de cijfers uit het onderzoek is rekening gehouden met de grootte van de gemeenten. Desondanks scoren de grote steden ook relatief slecht. Voor een gemeente in ‘de gevarenzone’ is het elke keer weer schrikken als er ergens een lijstje met de meest onveilige plaatsen van Nederland opduikt. Zo was Eindhoven woedend toen het Algemeen Dagblad vorig jaar een eigen onderzoek publiceerde waaruit bleek dat de grootste stad van Brabant de onveiligste stad van het land is. Maar helaas voor Eindhoven zat het AD er niet ver naast. Na Utrecht (1) en Amsterdam (2) blijkt Eindhoven nu de onveiligste gemeente van het land. Den Bosch eindigt op de vierde plaats en Tilburg op de zevende. Breda is twaalfde geworden, maar ook die stad valt wat onveiligheid betreft in de hoogste schaal van het onderzoek dat de Politie-academie heeft verricht. En datzelfde geldt in West-Brabant voor Roosendaal (33), Oosterhout (49) en Bergen op Zoom (58).

 

Minder ernstig, maar wel zorgelijk is de situatie in de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Zundert, Geertruidenberg en Rucphen. Deze gemeenten verblijven momenteel in de ‘oranje waarschuwingszone.’ Ze scoren wat de criminaliteitscijfers betreft nog altijd bovengemiddeld. In 2007 werden Gilze en Rijen en Moerdijk veiliger waardoor de zogenaamde Veiligheidsindex voor deze gemeenten nu onder het landelijke gemiddelde is beland. Directeur Frits Vlek van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap (OP&W) zegt dat het onderzoek mede is opgestart op verzoek van de gezamenlijke gemeentenbesturen. “Veel gemeenten hadden genoeg van de officieuze lijstjes. Vaak spreken die elkaar tegen en bovendien zijn ze meestal niet wetenschappelijk onderbouwd. Daar hebben wij nu iets aan willen doen. Ons onderzoek is heel transparant. Er zijn allerlei mogelijkheden om je als gemeente te vergelijken met de andere.” De onderzoekers hebben in enkele specifieke gevallen gezocht naar een verklaring voor de hoge notering van een gemeente. “Zo blijkt Ouder-Amstel (Duivendrecht, red.) in de top 10 terecht te zijn gekomen door de aanwezigheid van het station Duivendrecht en de nabijheid van de Arena. En voor Roermond geldt dat deze stad traditioneel hoog scoort vanwege de aanwezigheid van een groot aantal probleemgroepen,” zegt Vlek. Volgens hem zit de grootte van een gemeente verwerkt in de Veiligheidsindex. “Er is in eerste instantie gekeken naar de criminaliteitscijfers per duizend inwoners. Zo krijg je een eerlijke vergelijking tussen gemeenten met een verschillende omvang. Maar los daarvan kun je wel stellen dat de mate van verstedelijking van belang is voor de hoogte van de cijfers. Grote steden scoren vanzelf hoog. Ook relatief gezien.”

 

Zo is ondanks de twaalfde plek van Breda (negende gemeente van Nederland) de Veiligheidsindex bovengemiddeld hoog. Woordvoerder Wiet Kerkhoven van de gemeente Breda: “De burgemeester heeft nog geen tijd gehad om dit onderzoek goed te bestuderen, maar deze monitor bevestigt wel de trends. We constateren dat de vier grote steden van BrabantStad allemaal in de top 15 staan. Dat valt op. De problemen zijn wat dat betreft een zorg binnen het stedenverband.” In Oosterhout leven ook de nodige zorgen. Erg verbaasd is het gemeentebestuur niet dat de stad op het gebied van de veiligheid slecht uit het onderzoek komt. “Wij weten wel wat er in de stad speelt. Er is sprake van een grootstedelijke problematiek in Oosterhout. Daar wijzen we al langer op.” In Bergen op Zoom zien ze ook het goede nieuws in het rapport van OP&W. Al vindt het gemeentebestuur de 58e plaats nog steeds te hoog: de stad doet het gemiddeld beter dan in voorgaande jaren. En dat geldt dan weer niet voor de gemeente Roosendaal waar de cijfers in 2007 minder rooskleurig waren dan die van de jaren daarvoor.

 

 

 

8 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN