logo (7)

 

Westerse ogen zijn hier in

 

 

quanzhou

 

Quanzhou heeft 800.000 inwoners.

Voor Chinese begrippen is het een kleine stad.

 

 

Mijn Amerikaanse vriend Dave en ik wonen er in een appartement. De stad ligt zo'n tien kilometer van de kust tegenover Taiwan. Ik ga dus wel eens naar het strand. Het grote verschil tussen het Nederlandse en het Chinese strandleven, is dat Chinezen niet bruin willen worden. Bovendien kunnen veel Chinezen helemaal niet zwemmen. Ook veel universitair geschoolden niet. De Olympische Spelen waren in afstand ver weg, maar het leefde. De mascottes waren erg populair. China werd op de kaart gezet, dat is hoe de mensen het voelden. Ze kregen er een trots gevoel van. Daarnaast is het leuk als iedereen overal sport zit te kijken. Ik woon nu bijna zes jaar in China en verbaas me steeds weer over de grote hoeveelheid vooroordelen die er is over zo'n enorm volk. Zoals het idee dat alle Chinezen klein zijn. Maar in het zuiden klopt dat niet echt. Ik ben zelf 1,74 en de Chinezen daar zijn maar ietsje kleiner dan ik. Dat alle Chinezen kleine spleetogen hebben klopt ook niet. Niet bij elke Chinees hangt de huidplooi over het ooglid. Bovendien: de mensen vinden die dubbele huidplooi lelijk en velen laten westerse ogen maken.

 

China is geen eenheid. Daar is het veel te groot voor. Er zijn enorme verschillen tussen de bevolkingsgroepen. In het westen lijkt alles meer Centraal-Aziatisch en Turks. Zo kan een Turkse vriendin de Chinezen uit het westen, de Oeigoeren, voor een deel verstaan. Wat de Chinese overheid dialecten noemt, zijn in feite allemaal talen. Soms schrijf ik over China. Ik heb gepubliceerd in het boekje: “Te gast in...” over andere culturen en in het blad China Nu. Om mensen te vertellen hoe het hier is. Dat is belangrijk, want een op de vijf mensen in de wereld is een Chinees. Wen er maar aan! Zelf geef ik Engelse les hier. Als westerling die Engelse les geeft sta je hier in redelijk hoog aanzien. Het niveau van Chinese leraren die Engels geven is vaak bedroevend. Een lerares die over een jongen als “she” spreekt bijvoorbeeld. En soms weten ze zinnen helemaal niet in het Engels om te zetten.

 

We eten niet alleen rijst in China. De andere keukens dringen ook tot China door. Pizza is erg populair. De Pizzahut is voor mensen een romantische plek om af te spreken. Eten met mes en vork ervaren ze als exotisch, daar komt dat denk ik door. Als westerse vrouw heb ik trouwens geen sjans in China. Westerse vrouwen worden hier als seksloos gezien. Mannen hebben een vertekend beeld door het kijken naar westerse pornofilms, die zijn hier wel populair. Mijn vriend Dave is Amerikaans. Als hij met Chinezen uitgaat vragen ze hem: “Is het waar dat je in Amerika na vijf minuten praten een meisje in bed hebt?” “Was het maar waar,” zegt Dave dan.

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

2 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN