Bron: www.bndestem.nl

 

“Wij, jongeren zijn kwetsbaar”

 

BREDA – “Wij jongeren mogen risico's nemen, maar wij moeten wel beseffen dat we kwetsbaar zijn.”

 

Zo eindigde Daphne van Jaarsveld (21) gisteren de toespraak

ter gelegenheid van de presentatie van het boek:

“Ik ben geen kind meer” van de Bredase schrijver Karl Hammer Kaatee.

 

 

Indrukwekkend zoals ze daar stond, ten overstaan van ongeveer vijftig mensen, onder wie vooral vrienden en klasgenoten van haar op de kop af twee maanden geleden overleden zusje Ysabelle. Zij kwam op negentienjarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk. Ysabelle, Daphne en een groot aantal andere jongeren verleenden hun medewerking aan het boek, maar met name de inbreng van Ysabelle was volgens de schrijver van onschatbare waarde geweest. Reden waarom hij zijn boek aan haar opdroeg. Daphne las ook een gedicht voor dat Ysabelle schreef, getiteld Vrijheid. Enkele regels:

 

“Je spreidt je vleugels en valt neer, maar je blijft proberen, telkens weer. Uiteindelijk heb je je weg gevonden, lach je om de problemen die door verandering ontstonden. En vlieg je weg, de vrijheid in. Dan heeft je leven weer wat zin.”

 

“Als je jong bent realiseer je je niet dat je soms over grenzen gaat en dat je iemand achterlaat die heel veel om je geeft,” sprak de vader van beide meisjes, Gerard van Jaarsveld. “Iets minder heftig en experimenteel zou wel mogen,” was zijn verzoek aan de jonge aanwezigen. Ouders riep hij op om het boek vooral te lezen, omdat het duidelijk zou maken dat “het lang niet zo eenvoudig is om jong te zijn.”

 

Ook Jan Klerkx, regiomanager van Surplus Welzijn (Vertizontaal) waar de presentatie plaatsvond, zei dat alle medewerkers/hulpverleners van de instelling het boek krijgen in hun kerstpakket. Zijn advies aan de eigen mensen: “Laat jongeren fouten maken en ervaren, ga naast hen staan, kijk hoe je kunt helpen en zorg dat de belevenissen niet doorslaan.” Daphne van Jaarsveld overhandigde het boek aan wethouder Marja Heerkens: “Normaal gesproken had Ysabelle dit waarschijnlijk gedaan, maar dat kan helaas niet meer,” zei Daphne. Heerkens antwoordde dat ze ‘erg getroffen’ was dat zij het boek in ontvangst mocht nemen. Het krijgt, beloofde ze, een ereplaats in het stadskantoor. Verwijzend naar de boektitel zei de wethouder: “In zekere zin is het een trieste constatering dat jongeren vandaag de dag nog maar zo weinig ruimte en tijd krijgen om zich in hun eigen tempo te kunnen ontwikkelen.”

 

 

 

21 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN