Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/5788392/Windparken-tasten-landschap-aan.ece

 

 

“Windparken tasten landschap aan”

 

 

Bestand:Eoliennes a Sloterdijk.jpg 

 

 

Volgens Anton Kavelaars uit Hoeven blijven recreanten weg

als er te veel windmolens in het landschap staan.

 

 

HOEVEN/OUDENBOSCH/ETTEN-LEUR - Inwoners van Hoeven, Etten-Leur en Oudenbosch keren zich tegen de plannen om windparken aan te leggen in het buitengebied. Anton Kavelaars uit Hoeven en Hennie Biemans uit Oudenbosch hebben in een paar dagen tijd 1274 handtekeningen verzameld van mensen uit de drie plaatsen die tegen windparken zijn. Kavelaars: “We zijn op weg naar 1.500 handtekeningen. Al die mensen zijn voor duurzame energie, maar niet op deze manier. Het Brabants landschap wordt aangetast en daar zijn mensen boos over. Tijdens onze handtekeningenactie krijgen we veel steunbetuigingen. “Eindelijk gebeurt er iets,” horen we vaak.”

 

Volgens Kavelaars weten politici niet wat er onder de bewoners leeft. “Mensen willen in het buitengebied recreëren. Dan is een uitzicht zonder landschapsvervuiling noodzakelijk. Politici hebben niet in de gaten dat dit enorm leeft. We leven in de steden bovenop elkaar. Iedereen heeft het druk. Dan heb je natuur nodig om te ontspannen. In de Hoevensche en Etten-Leurse Beemden komen honderden fietsers. Je denkt toch niet dat je daar gaat fietsen als je de hele tijd windmolens ziet?”

 

In Etten-Leur staan vijf windturbines bij de Zevenbergseweg. De plannen voor windparken bij de Bollendonkseweg en de Laakse Vaart zijn in een vergevorderd stadium. De gemeenteraad is al in 2005 akkoord gegaan. Het wachten is op toestemming van de Provincie. Daarna kan een vergunning voor de bouw worden afgegeven. In de gemeente Halderberge staan ook twee windparken gepland van ieder vijf turbines aan de Hoevense kant van de Laakse Vaart en bij de Brede Molenweg. Dat de windparken vlakbij natuurgebieden komen te liggen en van veraf zijn te zien, is in de plannen ondervangen. In de visie van de gemeente Etten-Leur vormen de windparken “visueel één project,” omdat ze in lijn in het landschap geplaatst worden. “Onzin,” meent Kavelaars. “Dat klopt als je op een bepaald punt gaat staan. Zet een stap naar links en de hele horizon staat vol windmolens.” Op 25 november en 10 december worden in Halderberge de zienswijzen op het bestemmingsplan door de raad behandeld. Kavelaars hoopt dat de politici in Halderberge hun visie bijstellen. “Twintig windmolens erbij! Met de wieken erbij zijn ze 155 meter hoog. Die zie je op kilometers afstand.”

 

 

 

 

Zie ook:

 

Hoeven in beeld

Etten in beeld

Leur in beeld

Oudenbosch in beeld

 

 

 

11 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN