Bron: www.bndestem.nl

 

Zoektocht naar Etten-Leurse dominee

 

 

 

ETTEN-LEUR - Het is voor Janice Stopforth (53) uit Zuid-Afrika een bijzonder moment als ze op de zestiende eeuwse preekstoel in de raadzaal van Etten-Leur gaat staan.

 

 

Hier stond haar opa, dominee Jan Dijkman (1874-1926), honderd jaar geleden te preken. Stopforth is in Etten-Leur op zoek naar de wortels van haar familie. Voor haar zoektocht is ze vanuit de stad Kempton Park, vlakbij Johannesburg, voor vier dagen naar Nederland gekomen. “It's amazing to be here,” zegt Janice, die Nederlands verstaat, maar Engels spreekt. Ze logeert met haar man bij de familie Frens in Eersel. Gert Frens heeft ook een band met Etten-Leur.  Zijn opa Gerrit was directeur van de gezondheidskolonie bij het Liesbos. Terwijl buiten de klanken van het door organist Michel Gottmer bespeelde carillon over de weekmarkt neerdwarrelen, scant Janice Stopforth met licht vochtige ogen de raadzaal. “Familie betekent veel voor me. Ik wilde op de plek zijn waar mijn opa, oma en mijn moeder hebben gewoond en hebben rondgelopen. Het bezoek aan het kerkhof hier achter de kerk was een emotioneel moment voor me. Ik heb mijn opa niet eens gekend, maar mijn moeder (Mathilde, 86), kan zo beeldend vertellen over de tijd dat ze in Etten en Leur woonde, dat het net lijkt of ik Etten-Leur ken.”

 

Amper twintig jaar na zijn voorganger dominee Theo van Gogh, was Dijkman van 1900 tot 1926 predikant in Etten-Leur van de Nederlands Hervormde gemeente. De alom geliefde dominee stierf in het ambt en ligt begraven op het kerkhof in de Binnentuin. Stopforth: “Als ik bij zijn graf sta, voel ik dankzij de verhalen van mijn moeder iets van de liefde die hij hier van de mensen kreeg.” Als eerbetoon werd de Dijkmanstraat in Etten-Leur naar de dominee genoemd. Dijkman woonde met zijn gezin in de pastorie waar Vincent van Gogh nog gewoond heeft. In 1904 liet Dijkman het pand slopen en werd er een nieuwe pastorie gebouwd. Dijkman staat ook bekend als de eerste gemeentearchivaris van Etten-Leur. Hij is in feite de grondlegger van het Regionaal Archief West-Brabant. Nadat de dominee in 1926 was overleden, verhuisde zijn vrouw Geertruida met haar vier kinderen van de pastorie naar de Korte Brugstraat. De familie Dijkman woonde tien jaar op de Leur en verhuisde daarna naar Breda. Na Dijkman trok de hierboven genoemde familie Frens in het huis op de Leur.

 

Op haar sterfbed zei Geertruida tegen haar jongste kind Mathilde dat ze het beste naar Zuid-Afrika kon gaan. Hier woonde Ben Dijkman, de oudste en nog enige levende broer van Mathilde. De jonge vrouw emigreerde naar Zuid-Afrika en trouwde met William Frost. Het paar kreeg drie kinderen. Janice werd in 1955 geboren. Door de levendige verhalen van Mathilde wilde Janice Etten- Leur zien. “Ik verwachtte een dorpje met oude gebouwen, maar het is hier heel modern. Gelukkig staat de kerk er nog.” Stopforth en haar gezelschap verlaten de kerk aan het Raadhuisplein en vertrekken richting Leur. Hier bezoeken ze het oude woonhuis, het Trouwkerkje en daarna werpen ze nog een blik op de overblijfselen van de gezondheidskolonie bij het Liesbos.

 

 

 

Zie ook: Etten in beeld

Zie ook: Leur in beeld

Zie ook: Rondje Liesbos in beeld

 

 

 

26 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count