Bron: www.bndestem.nl

Vijf speciale rundersoorten Deel 5

 

“Het kuddegevoel is heel sterk”

 

 

Aberdeen Angus

 

 

DRIMMELEN - Afkomstig uit Schotland. Vlees is doorregen met witte vetaderen.

 

Bekend geworden door gebruik van topkoks in restaurants met Michelin-ster. De Aberdeen Angus heeft korte poten ten opzichte van een normaal lijf. Korte poten zijn steviger, waardoor ze in bergachtig gebied beter uit de voeten kunnen. Schofthoogte zo’n 1,50 meter. Hoornloos. Winterhard. Korte, gladde vacht.

 

Op een kluitje staan ze bij elkaar, de kudde Aberdeen Angussen van Marc Smits van Oyen. De wei langs de Koekoekweg in Drimmelen is in tweeën gesplitst door een bosschage, waardoor vanaf het landhuis slechts gitzwarte silhouetten zichtbaar zijn door het jonge groen aan de bomen. Als de jonkheer de kudde even later roept, komen de koeien in galop aangerend. “Ze zijn heel gehoorzaam,” vertelt Smits van Oyen, “zolang er maar niets vreemds gebeurt. Het kuddegevoel is heel sterk. Als er paniek toeslaat, houdt geen hek de koeien tegen.”

 

Zover is het bij Smits van Oyen nooit gekomen. “Nee, maar ik ben altijd op mijn hoede. Koeien zijn gewoontedieren en daar houd ik rekening mee. Als ik de wei in ga, neem ik altijd een stok mee. Dat weten de dieren. Ze zijn er ook niet bang voor, ik gebruik hem als wandelstok. Als ik de wei instap, vinden ze dat niet raar. Als een vreemde dat doet, jagen ze die persoon als kudde zo de wei weer uit. Gevaar wordt gezamenlijk geweerd.” Smits van Oyen heeft zo’n veertig Aberdeen Angussen rondlopen in de polder tussen Made en Drimmelen. “Ik heb ze sinds 2002. Toen hebben we de dijk hier in gebruik genomen en zocht ik vee om de dijk te onderhouden. Mijn broer hield dit ras en hij ging emigreren naar Oekraïne. Zo viel de puzzel vanzelf in elkaar en heb ik zijn veestapel overgenomen.” Volgens de Drimmelenaar is de Aberdeen Angus een makkelijk ras om te houden. “Ze kalven gemakkelijk en zijn niet kieskeurig als het om gras gaat. Het kruidige gras hier in de polder en op de dijk zorgt zelfs voor extra smakelijk vlees. Je proeft terug dat ze gevarieerd eten.” Buiten het feit dat de kudde geregeld van weiland moet wisselen, doen de dieren verder zichzelf, vertelt Smits Van Oyen. “Ook als er kalfjes worden geboren, bemoei ik me er niet mee. Een veearts heeft me eens geadviseerd een goede verrekijker te kopen en de dieren van afstand in de gaten te houden bij het kalven. Dat doe ik dus. Ik heb tot nu toe maar één keer hoeven in te grijpen. Toen dreigde het kalf direct in de sloot te vallen. Hoewel de poten er al uit waren, trok de koe het kalf helemaal terug naar binnen toen ik aankwam en pas een paar uur later is het kalf op een andere plek in de wei geboren. Dat was wel heel apart om mee te maken.”

 

De Aberdeen Angus is een echt vleesrunderras. De laatste jaren heeft het meer bekendheid verworven, omdat topkoks het vlees hebben ontdekt. “Ik laat regelmatig dieren slachten en daar maken we vleespakketten van. Mede dankzij de vetaderen door het vlees is het heel smaakvol en mals.” Op de hoek Zanddijk/Kerkdijk in Made staat sinds enkele maanden een bijzondere wegwijzer. De bordjes wijzen passanten op de vijf speciale rundersoorten die dicht bij elkaar te vinden zijn in Made, Helkant en Wagenberg. Verslaggeefster Susanne den Boer ging langs bij de vijf (hobby)boeren en hun dieren. In deze serie komen ze een voor een aan bod.

 

 

 

Lees ook:

 

Vijf speciale rundersoorten Deel 1 (05-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 2 (12-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 3 (19-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 4 (26-05-2009)

 

 

Zie ook:

 

Made in beeld

Wagenberg in beeld

Helkant in beeld

Drimmelen in beeld

 

www.upvideo.nl

 

 

Dit artikel kunt u ook lezen op de website van: www.webscene.nl (blogs)

 

3 juni 2009

 

Home